Gå til indhold
Indhold begynder her

Herbjørg Wassmo (NO)

Forfatter Herbjørg Wassmo
Foto: Rolf M Aagaard.

Herbjørg Wassmo er en af Norges mest læste forfattere med bøger, der er oversat til en lang række sprog. Hun debuterede i 1976 med digtsamlingen Vingeslag, men er mest kendt for sine mange romaner om kvindeskæbner.

Den 12. maj udkommer Wassmos seneste bog på dansk, Mit menneske, om Ruth og Gorm, en anerkendt kunstner og en købmandssøn. De er født ind i hver deres sociale klasse med forskellige muligheder og begrænsninger i livet, og romanen skildrer deres trang til at leve et ægte liv med mening, som står i kontrast til de nordnorske vilkår. Med Mit menneske slår Wassmo et gennemgående tema fra sit forfatterskab an, nemlig opgøret med den enkeltes livsvilkår og de omkostninger, det har. Derudover beskæftiger hendes romaner sig ofte med temaer som skyld, skam, tab, kærlighed og svigt, hvor hun blander barsk realisme med surrealistiske fragmenter.

Herbjørg Wassmo var indstillet til Nordisk Råds Litteraturpris i 1981 for Huset med den blinde glasveranda og fik den i 1987 efter at have afsluttet serien om Tora med yderligere to bind, Det stumme rum og Hudløs himmel. Trilogien er udgivet samlet under titlen Tora-trilogien og handler om pigen Toras liv i en bygd i det nordlige Norge med en barndom præget af fattigdom og misbrug, som sætter voldsomme og varige spor i hendes sind. 

Portrættet er udarbejdet af Litteratursiden i samarbejde med LiteratureXchange.
Læs mere om forfatteren på Litteratursiden.dk.
 
*ENGLISH*

Herbjørg Wassmo is one of the best-selling Norwegian authors, being especially known for the Tora trilogy. Wassmo’s novels focus on social classes, childhood, strong female characters, and about breaking with your surroundings and facing the consequences. She won the Nordic Council’s Literary Prize in 1987 for the last book of the Tora trilogy.

  • Arrangører
    Mediepartnere
    Strategiske samarbejdspartnere
    Sponsorer