Gå til indhold
Indhold begynder her

Chimamanda Ngozi Adichie (NG)

Forfatter Chimamanda Ngozi Adichie.
Foto: Manny Jefferson.

Den nigerianske forfatter Chimamanda Ngozi Adichie debuterede i 2003 med romanen 'Lilla Hibiscus' og er aktuel med 'Noter om sorg' fra 2021. I sidstnævnte bearbejder Adichie tabet af sin far i en coronanedlukket verden, hvor hun må bearbejde sorgen alene uden familien i Nigeria. Det er en smuk og hjerteskærende beskrivelse af følelsen af meningsløshed og magtesløshed ved tabet af sine nærmeste og uretfærdigheden ved, at verden går videre, efter hendes fars hjerte er stoppet med at slå.

I 2012 udgav Adichie novellesamlingen 'Det du har om halsen', som tematisk læner sig op ad hendes tidligere udgivelser, eftersom de kredser om forholdet mellem den gamle verden og den nye verden i Nigeria. Heri indledes også dét, der skulle være omdrejningspunktet for hendes næste roman og et hovedværk i forfatterskabet, 'Americanah': fastholdelsen af ens afrikanske identitet. ’Americanah’ handler om Ifemelu, der har forladt sin store kærlighed Obinze og rejst til USA. Her bliver hun for første gang mødt med, hvad det vil sige at være sort. Hendes hudfarve er det første, folk ser, og det fører til en indre konflikt om, hvor meget hun skal tilpasse sig den hvide verden, og hvad det overhovedet vil sige. Imens lever Obinze et helt andet liv i Lagos, som sidestilles med Ifemelus, hvorigennem de store kulturforskelle mellem Nigeria og USA vises.

Adichie har desuden afholdt en af de mest sete TED Talks med overskriften 'Vi burde alle være feminister' (eng. We Should All Be Feminists), der er udkommet i bogform under samme titel. Her undersøger hun, hvad det vil sige at være kvinde, og trækker på egne og andres erfaringer med sexisme og undertrykkelse for at definere en feminisme, der bygger på inklusion og forståelse.

Portrættet er udarbejdet af Litteratursiden i samarbejde med LiteratureXchange.
Læs mere om forfatteren på Litteratursiden.dk.
 
*ENGLISH*

The internationally acclaimed author Chimamanda Ngozi Adichie is known for her brilliant writing and her prominent feminist stance. She has written both fiction and nonfiction, given a popular TED-talk on feminism, and was awarded the MacArthur Genius Grant in 2008. Her latest book, Notes on Grief, revolves around the death of her father. It deals with the loss of her father and her love for him, while also introducing theoretical knowledge about sorrow.

  • Arrangører
    Mediepartnere
    Strategiske samarbejdspartnere
    Sponsorer