Gå til indhold
Indhold begynder her

Geir Gulliksen (NO)

Forfatter Geir Gulliksen
Foto: Tale Hendnes

Geir Gulliksen er en norsk forfatter, der debuterede i 1986. Han har skrevet digte, essays og børnebøger, men det er for alvor hans romaner, der har givet ham medvind ud over Norges grænser. Nu Gulliksen er aktuel med romanen Den jeg skulle blive (2021).

Den jeg skulle blive rummer den satiriske tone, som også kan ses i hans øvrige forfatterskab, men den bærer igennem hele romanen præg af en underliggende sørgmodighed. Romanens hovedperson står alene efter to forliste ægteskaber, en fyring over en misforståelse og et forhold til sin ældste datter, der hænger i en tynd tråd. Romanen skildrer dele af Hennings liv, der står som afgørende nedslag i hans følelsesmæssigt forkrøblede liv, hvor manden har været afskåret fra skrøbelighed og omsorg. Det har efterladt Henning hungrende efter en altinkluderende kærlighed og en ufrivillig seksualisering af kvinder. Den jeg skulle blive portrætterer Hennings kamp med at blive den sande udgave af sig selv igennem skæve og ofte tåkrummende relationer.

Gulliksen fik sit internationale gennembrud med Historie om et ægteskab (2015), der blev nomineret til Nordisk Råds litteraturpris. Romanen handler om manden Jon og konen Timmy, som langsomt driver fra hinanden. Timmy bliver forelsket i en anden mand, og Jon finder pludselig sig selv midt i en skilsmisse. Jon sætter sig for at undersøge, hvad der gik galt, og hvordan de efter 20 års ægteskab kunne glemme hinanden. Bogen bearbejder det moderne ægteskab og udforsker, hvad kærlighed er i alle dets smertelige og lidenskabelige former. Bogen vakte efter dens udgivelse stor debat på grund af dens autofiktive elementer og grænsesøgende tanker om menneskets begær.

Geir Gulliksen skriver bøger om menneskets mest intime relationer og lyster, der folder sig ud på anden vis, end man havde forestillet sig. Hans forfatterskab bidrager til debatten om den moderne mand og det moderne parforhold, hvor man kan glemme omsorgen og hinanden, så man til sidst står tilbage med et tabt individ, der er ude af stand til at finde fodfæste. Gulliksen formår at åbne sine læseres øjne, også for de provokerende og pinlige elementer af livet.

 

Portrættet er udarbejdet af Litteratursiden.dk i samarbejde med LiteratureXchange.
Læs mere om forfatteren og hans bøger på Litteratursiden.

  • Arrangører
    Mediepartnere
    Strategiske samarbejdspartnere
    Sponsorer