Gå til indhold
Indhold begynder her

Vigdis Hjorth (NO)

Forfatter Vigdis Hjorth
Foto: Sara Angelica Spilling.

Vigdis Hjorth debuterede som forfatter i 1983 med børnebogen Pelle-Ragnar i den gule gård, men blev for alvor internationalt anerkendt, da hun bevægede sig over i romangenren. Særligt med romanen Arv og miljø, da den i 2017 blev nomineret til Nordisk Råds litteraturpris og sparkede liv i en af litteraturens store debatter om autofiktion, fordi nogle mente, at den var selvbiografisk og indeholdt anklager om incest i familien.

I 2020 udgav hun bogen Er mor død om kunstneren Johanna, der som ung bliver afvist af sine forældre, da hun udstiller sine dystre værker under titlen ”Barn og mor” kappes trådene endegyldigt. Forældrene føler sig udstillede og uretfærdigt fremstillede, og Vigdis Hjorth belyser igennem værket diskussionen om kunstens bagside, der opstod med Arv og miljø. Romanen Er mor død er en fortælling om kunstnerens frihed og en hudløst ærlig fremstilling af en datter, der aldrig blev accepteret eller set for den, hun var, af dem, der burde elske hende højest. Forfatteren er nomineret til Nordisk Råds litteraturpris 2021 for romanen.

Hjorth var i 2019 desuden aktuel med romanen Henrik, der er en gendigtning af Henrik Ibsens Hedda Gabler (1890), og samme år udkom Lærerindens sang om en midaldrende lærerinde, der igennem et filmprojekt opdager selviscenesættelsen magt og svaghed.

Vigdis Hjorth formår igennem sine romaner at fremstille eksistentielle problemstillinger og dystre erindringer, så det gør ondt langt ind i sjælen, men altid med en underliggende humor, som gør Hjorths litteratur til noget helt særligt.

 

Portrættet er udarbejdet af Litteratursiden.dk i samarbejde med LiteratureXchange.
Læs mere om forfatteren og hendes bøger på Litteratursiden.

  • Arrangører
    Mediepartnere
    Strategiske samarbejdspartnere
    Sponsorer