Gå til indhold
Indhold begynder her

Salman Rushdie (IN)

Salman Rushdie
Foto: Rachel Eliza Griffths.

Salman Rushdie deltager digitalt ved et arrangement til LiteratureXchange.
Han er én blandt de mange internationale og danske forfattere, du kan opleve digitalt.

Salman Rushdie blev født i Indien, gik på kostskole i England og kom tilbage til en familie, der var rejst til Pakistan, efter der var udbrudt krig mellem Pakistan og Indien. Krigen mellem Pakistan og Indien er omdrejningspunktet i mange af Rushdies romaner sammen med den rodløshed, der opstod for forfatteren i forbindelse med krigens fratagelse af Rushdies hjemfølelse.

Salman Rushdies nyeste roman Quichotte (2021) udspiller sig i USA, hvor hovedkarakteren, den indiske migrant Sam DuChamp falder for USA's popkultur og på bedste Don Quixote-manér rejser landet rundt i alle dets afkroge, hvor læseren bliver mødt med det amerikanske samfunds problemer, særligt den racisme, der ses over hele landet. Rushdie indkapsler den moderne civilisations største udfordringer med magi og humor og formår at udforske den sandhed, som vi alle tror, at vi kender.

Rushdie er nok mest kendt for De sataniske vers, som udkom i 1988. Efter udgivelsen opstod der protester verden over, fordi værket efter sigende var genstand for udtalelser, der gik imod islam. Protesterne udviklede sig til bandlysning af værket i en række lande, drabsforsøg på flere af værkets oversættere og udstedelsen af en fatwa mod Rushdie, som ændrede hans liv radikalt. Han måtte leve i skjul og under politibeskyttelse, hvorfra hans forfatterskab fortsat blomstrede, alt imens han sideløbende indgik i debatten om religion, kulturforskelle og ytringsfrihed, som fortsat er lige så (hvis ikke mere) relevant i dag.
På trods af kontroverserne og udtalelserne fra begge sider af diskussionen, er det de færreste, der har læst denne mursten af en bog.

 

Portrættet er udarbejdet af Litteratursiden.dk i samarbejde med LiteratureXchange.
Læs mere om forfatteren og hans bøger på Litteratursiden. 

  • Arrangører
    Mediepartnere
    Strategiske samarbejdspartnere
    Sponsorer