Gå til indhold
Indhold begynder her

Sofi Oksanen (FI)

Forfatteren Sofi Oksanen
Foto: Toni Harkonen.

Sofi Oksanen er aktuel med endnu en post-sovjetisk historie om kvindeskæbner, hvor hun serverer et stykke af Europas dystre historie.

Sofi Oksanen brød muren til den internationale litterære verden med romanen Renselse (2008), som foruden at være definerende for hendes internationale gennembrud også er tematisk definerende for hendes forfatterskab. Renselse er fortællingen om to kvinder fra hver sin generation under og efter sovjetisk regime, hvor overlevelse er en daglig kamp. Vi følger Aliide under 2. verdenskrig, hun skjuler manden Hans og bliver udsat for tortur, og Zara, der kort efter Sovjetunionens fald befinder sig på Aliides dørtrin på flugt fra humantrafficking. Langsomt lærer vi, at de to kvinder har mere tilfælles end først antaget, og at de på hver sin måde har været underlagt et system, som har frataget dem friheden. Kvindernes liv bliver historien om et undertrykt Østeuropa, hvis splittelse efterlod sine spor i generationer. I 2010 vandt hun Nordisk Råds Litteraturpris for romanen.

Estlands historie og livet under og efter Sovjetunionen er et tilbagevendende tema i Oksanens bøger, og det dukker op i debutromanen Stalins køer (2003) og igen i Da duerne forsvandt (2012). Her følger vi Anna, en anoreksiramt ung kvinde, og hendes mors ungdom i 1970’ernes Finland, som hun er rejst til i forsøget på at fralægge sig sin estiske identitet til fordel for en finsk. En identitet, som hun også undertrykker for sin datter, og de ender i et kollektivt identitetskaos, hvor fortiden langsomt kommer til overfladen og fremtvinger en bearbejdelse. Anna bliver inkarnationen af en nedarvede tragedie, der på overfladen er forsvundet, men derimod er trængt ind i menneskenes kroppe og kommer til udtryk på andre måder.

Nu er Oksanen aktuel med romanen Hundeparken, hvor endnu engang tager fat i sovjetiske kvindehistorier, da hun stiller skarpt på fertilitetsindustrien og kvindekroppen som en handelsvarer. Korruptionen i øst møder vestens grådighed, og i skæringspunktet står to kvinder og er både ofre og overlevere.

Sofi Oksanen skriver om grusomheder, der kan være svære at begribe, og hun gør det så nøgternt og lavmælt, at det værst tænkelige står tilbage som en simpel konstatering.

Portrættet er udarbejdet af Litteratursiden.dk i samarbejde med LiteratureXchange.
Læs mere om forfatteren og hendes bøger på Litteratursiden.

  • Arrangører
    Mediepartnere
    Strategiske samarbejdspartnere
    Sponsorer