Gå til indhold
Indhold begynder her

Hanya Yanagihara (US)

Den amerikanske forfatter Hanya Yanagihara
Foto: Jenny Westerhoff.

Den amerikanske forfatter Hanya Yanagihara debuterede i 2013 med romanen Folket i træerne og har sidenhen udgivet den internationale bestseller Et lille liv i 2016. Nu er hun aktuel med den anmelderroste roman Til paradis. 

Til paradis tegner et billede af Amerika igennem nedslag i tre forskellige tider i en parallel verden, hvor man angiveligt burde kunne gifte sig med den, man vil. Man følger henholdsvis den unge David Bingham i 1893, som står over for at skulle giftes med den ældre Charles, men forelsker sig i den fattige musiklærer Edward; den unge David i 1993, som bor i New York, hvor homoseksuelle lever i frygt, mens AIDS-epidemien raser; og Charlie i 2093, som lever et trygt liv med mand og job i den nu totalitære stat, indtil hun får øjnene op for, at der findes andre måder at leve på. Til paradis er en historie om kærlighed, om ensomhed, om familie, om race, om flugt, om sygdom og epidemi, om død, om tilhørsforhold og den amerikanske drøm om det ideelle liv.

Et gennemgående tema hos Yanagihara er kærlighedsrelationerne mellem venner og familie, hvilket hun også demonstrerer i hovedværket Et lille liv, hvor man stifter bekendtskab med fire venner i New York fra ungdommen til alderdommen. Romanens midtpunkt er Jude, der med sin hårde opvækst forsøger at holde sin traumatiske baggrund hemmelig for dem, der står ham nærmest. Bogen blev nomineret til adskillige priser og vandt The Kirkus Prize i 2015.

 

Portrættet er udarbejdet i samarbejde med Litteratursiden.
Læs mere om Til paradis her Litteratursiden.dk.

Oplev Hanya Yanagihara her

Årets temaer 2023

  • Arrangører
    Sponsorer